Hazugságaink

 2010.06.09. 15:36

Az előző bejegyzésem lábjegyzetében már tettem említést a hazugságról. Úgy gondolom, hogy ez olyan fontos téma, hogy érdemes róla külön beszélni. A félelem mellett ugyanis ez a bajok másik legnagyobb forrása. A hazugságon belül is az a legrombolóbb, amikor önmagunknak hazudunk. És bizony ezt sokszor megtesszük. Áltatjuk magunkat, hogy jó nekünk ez vagy az, minden rendben, de a szívünk mélyén érezzük, hogy nem igaz, tudjuk másra vágyunk, hogy más az igazság. De miért is tesszük ezt? Miért dugjuk a fejünket a homokba?

Több oka van. Egyrészt kényelmes. Nem kell tenni semmit, megszoktuk az adott helyzetet, tunyák, lusták vagyunk erőfeszítéseket tenni a változás érdekében. Másrészt ha beismerjük, hogy rosszul cselekedtünk, hibáztunk akkor sérül az önképünk és az bizony nagyon fájdalmas. Inkább hazudunk magunknak. Addig sem kell szembesülnünk önmagunkkal, nem kell megváltoznunk. Ez hazugságaink igazi oka.
Ha megpróbál valaki szembesíteni hibáinkkal (bár ehhez nincs senkinek joga, de erről majd később írogatok) az nagyon nem tetszik nekünk és rögtön tagadni kezdünk vagy visszatámadunk. Általában ez az első reakciónk, ami általában érzelmi indulatokat is kivált belőlünk. De ami a legfontosabb, a tagadásunk, azaz a hazugságunk önmagunknak. Sokszor egyébként nem is kell másnak valamely hibánkra emlékeztetni minket, mi is észrevesszük magunkon, de nem ismerjük be, elbagatellizáljuk. Az is előfordul, hogy úgy tagadjuk le, hogy azt mondjuk, igen tudom ez a hibám és ez, de már megoldottam, túl vagyok rajta. Ekkor jönnek jól a barátok, akik ilyenkor a fejünkre tudnak koppintani. Ez komoly segítség lehet, mert a tagadás nagyon nagy méreteket is ölthet.
Ha mégis beismerjük hibánkat az bizony fájdalmas. De miért érdemes fájdalmat okoznunk magunknak? Hogy fejlődjünk. Hogy leküzdhessük környezetünktől, legfőképpen szüleinktől felvett rossz szokásainkat, viselkedésmintáinkat. Ezt lehet tudatosan is csinálni. Figyelnünk kell magunkat, cselekedeteinket, reakcióinkat. Megkérhetjük legjobb barátainkat, akikben megbízunk és szeretünk, hogy szóljanak, ha észreveszik ezeket a viselkedéseinket. Így egy idő után ezeket a kapcsolatokat romboló szokásainkat le tudjuk tenni, meg tudunk tőlük szabadulni. Harmonikusabb lesz az életünk.
Ha tudunk fejlődni, tudatosan is odafigyelve, javulnak emberi kapcsolataink, nyugodtabb életünk lesz nekünk is és környezetünknek is. Ezért nagyon érdemes odafigyelni hazugságainkra! És ugyebár, ha magunknak már nem hazudunk, őszintébbek leszünk a környezetünk felé is, így több esélyünk lesz megoldani közös problémáinkat. Nem lenne jobb?

Címkék: hazugság önismeret ébredezés

A bejegyzés trackback címe:

https://tudatosabbelet.blog.hu/api/trackback/id/tr412069120

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

transzcendens 2010.06.22. 14:00:27

Kedves Misztikus!
Az hazugság-e, ha azzal áltatom magam, hogy szeretnek? Miközben ez "csak" egy érzés.

Csokonai Vitéz Mihály verse jut erről eszembe.
"Istenségnek látszó Csalfa, vak Remény! Kit teremt magának A boldogtalan …"
"Tarka képzetek!"

"Síma száddal mit kecsegtetsz? Mért nevetsz felém? Kétes kedvet mért csepegtetsz Még most is belém?"

Talán az illúziókkal való leszámolás verse ez? Az önbecsapástól való megszabadulást jelképezheti?

Néha a valóság olyan, mint a "Tavaszom, vígságom Téli búra vált".

misztikus 2010.06.22. 14:57:50

@transzcendens: A megérzéseinkre nagyon oda kell figyelni. Azt, hogy szeretnek-e minket és mennyire az a tettekben mutatkozik meg elsősorban, de előfordul, hogy valaki olyan gyáva, hogy hiába szeret, nem fog lépni. Ha túl nagy benne a félelem elnyomhatja az érzéseit. És lehet az is, hogy az nem igazi szeretet csak egy vágy a másik részéről és nem a személynek szól elsősorban. Jobban kell ismerni a helyzetet ahhoz, hogy ki lehessen jelenteni, hogy ez egy illúzió vagy egy a valóságos érzés. Az viszont biztos, hogy a valóság a mostban van. Most mit kapsz tőle, ott van-e melletted, érzed ezt? Ha nincs sehol, ha nincsennek tettek, akkor nem érdemes még ezzel akkor sem foglalkozni, ha szeret Téged, mert elveszi az energiád és felőröl, nem tudod a valóságot megélni. Hol a múltban, hol a jövőben jársz. Nem éled meg a jelent, így nem is élsz igazán. Éld Te a saját életed és ha szeret jönni fog.

transzcendens 2010.06.22. 17:04:17

@misztikus: Igazad van, a szeretet a tettekben nyilvánul meg. ezért lehet (talán Feldmár Andrástól hallottam idézni), hogy a szeretet mércéje éppen a másik. a szeretett személy tudja megmondani, hogy szeretik-e vagy sem.
a szeretet átlépi (kiterjeszti) az én határait.
és akkor mi lesz az olyanokkal, mint amilyen én is vagyok most, akik nem merik próbára tenni a saját határaikat, el sem mernek menni odáig?

misztikus 2010.06.23. 09:02:06

@transzcendens: hát nem élnek, vegetálnak....
süti beállítások módosítása