Folytatom sorozatom, elnézést a sok szünet miatt, így alakult az életem. És egyébként is, az az igazság, ha nincs bennem késztetés arra, hogy leüljek írogatni, úgysem menne.

A Barátság ereje

Sokan a szerelem lényegének a két ember közötti romantikus vonzalmat tartják, pedig a szerelem ettől sokkal több. Persze ez is kell hozzá, de a lényeg a gondolkodásban van. Abban, hogy mellette legyünk a másiknak, ha szükség van ránk, ezért az igazi szerelem több, mint egyszerű romantikus vonzalom, az barátság is egyben. 

Vagy, ahogy a francia író, Antoine de Saint-Exupéry mondta: "szeretni - az nem egymást nézni, hanem együtt nézni ugyanabba az irányba." Még a Bibliában is az áll, hogy nem tudnak ketten együtt utazni, ha nincs közöttük egyetértés. A közös meggyőződés, a célok, és az érdeklődési kör, a kölcsönös tisztelet és elragadtatás - a hosszantartó szerelmes kapcsolat alapja.

Egy amerikai egyetemről egy csoport szociológus bebizonyította, mennyire fontos a barátság a hosszantartó, szeretetteljes kapcsolatokban. Megkérdeztek több száz, ötven vagy még több évet együtt leélt házaspárt, minek tulajdonítják sikerüket, és az ő válaszaikban általánosan egy jellemző dominált...a barátság. Valamennyi megkérdezett úgy nyilatkozott, hogy társa - egyben a legjobb barátja. Ezeknek a pároknak közös meggyőződéseik voltak, közös érdeklődési körük, közös céljaik és közös irányvonalban haladt az életük. Az összes többi, beleértve a fizikai jellemzőket, az anyagiakat, végső soron nem voltak annyira fontosak számukra.

Az egész életen át tartó szerelmes kapcsolatot éppen a barátság köti össze.

Más oldalról nézve, a szerelem, amely barátságból és tiszteletből fejlődik, minden egyes nappal erősebb lesz. Ezért ahelyett, hogy csak a fizikai vonzódásra fordítanánk a figyelmet kapcsolatunk kialakításánál, jobb, ha olyan társat keresünk, aki osztja nézeteinket, egyetért értékrendünkkel és közös céljaink lehetnek. Ha nincs bennünk semmi közös egy másik emberrel, akkor nem valószínű, hogy hosszantartó közeli kapcsolat tud kialakulni köztünk.

És mi van azokkal az emberekkel, akik már elkötelezettek? A barátságot fel lehet építeni, csak meg kell találni a közös pontokat, közös érdeklődési kört, olyat, amit együtt tudnak folytatni. Két ember újra közelebb kerülhet egymáshoz, újra barátok lehetnek és helyreállíthatják a kapcsolatukat, mert amikor erősödik a barátság, együtt nő a szeretet érzése is.

Összefoglalva tehát, ahhoz, hogy megtaláljuk az igaz szerelmet, először igaz barátra kell lelnünk. A barátság - táptalaj, ahol a szerelem életre kelhet. Ha szerelmet akarsz vinni egy kapcsolatba, akkor először barátságot kell vinni bele.

 

Címkék: élet szerelem barátság boldogság szív szeretet tudatosság

A bejegyzés trackback címe:

https://tudatosabbelet.blog.hu/api/trackback/id/tr122753671

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása