"Boldogság"

 2010.07.03. 23:44

Az emberek lépten nyomon a boldogságot keresik, boldogok akarnak lenni, közben pedig nagyon ritkán érzik át ezt az "érzést". Vajon miért van ez? Miért nem vagyunk boldogok?

Egész gyerekkorunkban azt látjuk, azt halljuk és arra tanít (kondícionál) bennünket a környezetünk: szülők, tanárok, rokonok és ismerősök, hogy milyen feltételek mellett, miknek az elérésével leszünk boldogok. Azaz, majd ha lesz társam, családom, lesznek gyerekeim, szép otthonom, jó megélhetésem, sok pénzem, sikereim.....akkor majd boldog leszek. És bizony nem tudjuk elképzelni, hogy az általunk szabott feltételek nélkül boldogok lehetünk.

Pedig a boldogság az van, az egy állandó állapot. Körülöttünk. Nem kellenek hozzá feltételek, azokat csak mi szabjuk. Függővé tesszük a jó érzetünket, a boldogságunkat valaminek a birtoklásától, vagy bekövetkeztétől. Arra fókuszálunk, hogy mivel nem rendelkezünk.

A boldogság az van. Ahhoz nem kellenek feltételek. Csak észre kell venni, szabadnak kell lenni. Mindenkit szabadon kell engedni és magad is annak kell lenned. Neked mi erről a véleményed?

Címkék: függőség szabadság boldogság

A bejegyzés trackback címe:

https://tudatosabbelet.blog.hu/api/trackback/id/tr632128006

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

transzcendens 2010.07.06. 08:38:17

Ismerek egy lányt, aki azt hitte, hogy a boldogságért áldozatot kell hozni. Áldozattá tette magát, csupa lemondás volt az élete. Lemondott a testi szerelemről, és így a szerelemről is. Nagy az isten állatkertje!

transzcendens 2010.07.06. 13:06:42

A függőség valóban gátat szab a boldogság átélésének. Különös, én eleve függőnek születtem. Függtem a szüleimtől, akik azt várták tőlem, hogy legyek tökéletes, mindig csak jó és jó és jó. A rossz oldalaimat, "bűnös" gondolataimat, érzéseimet el kellett fojtanom. Pedig mennyivel egyszerűbb lenne az élet, ha a szüleink elfogadnának olyannak, amilyenek vagyunk: esetlennek, tudatlannak, pimasznak, rakoncátlannak, rendetlennek, kamaszkorban lustának, álmodozónak, stb. Elfogadnák, hogy ilyenek vagyunk, és segítenének abban, hogy ezeket a "rossz" tulajdonságainkat tudatosítsuk és figyeljünk arra, hogy ne vegye át az uralmat.
Mennyire áhítottam a szüleim elismerésére! Te jó ég, ennek éltem!

misztikus 2010.07.08. 11:48:46

@transzcendens: Bizonyos értelemben természetesen függünk a környezetünktől, sok szabály vesz körbe minket, amihez alkalmazkodnunk kell, ki vagyunk gyerekként szolgáltatva a szüleinknek persze, de olyan nincs, hogy eleve függőnek születünk, mint tudatos lény. Az igaz, hogy amíg nem rendelkezünk "értelmes tudattal", azaz nincs önálló individumunk, addig kiszolgáltatottak vagyunk. Azt hogy a szüleink szabad emberként kezelnek minket vagy be kell-e hódolnunk és hatalommal és tekintéllyel erőltetnek ránk mindent, az már más. Hagyják-e, hogy önszabályozóvá váljunk és mintákat adnak vagy "bedobozolnak" minket egy társadalmilag elvárt rendszerbe az már más. Hagyják-e, hogy kibontakozzon saját érdeklődésünk, saját érzelem és gondolatvilágunk, ez a kérdés. Az elfogadás hiányzik az emberekből, a szülőkből, ezt jól látod. És mi az, hogy rossz tulajdonság? Kinek rossz? Mi a rossz? A felnőtté válás első lépcsője, hogy ne vágyjunk szüleink elismerésére, ne az határozzon meg minket. Ne számítson az ő, de más véleménye sem. Én így gondolom.

transzcendens 2010.07.08. 16:05:16

@misztikus: az alkalmazkodást én úgy fogom fel, hogy abban a felek kölcsönösen figyelnek egymásra, kölcsönösen tekintettel vannak egymásra. ha ez az egyensúly megborul, és az egyik kicsit kevésbé figyel oda a másikra, és a másik nem jelzi azonnal, hogy most baj van, mert úgy érzi, nem figyeltek oda rá kellőképpen, akkor megkezdődhet a "játszma", amiből minél tovább tart, annál nehezebb kikeveredni.
a szüleimhez sajnos egyoldalúan kellett alkalmazkodnom, és rám sajnos nem voltak tekintettel. ez azért gáz, mert kihatott a későbbi életemre, és nem vettem zokon, sőt természetesnek vettem, hogy én alkalmazkodom a többi emberhez, miközben ők egyáltalán nem voltak rám figyelemmel. és ettől kínosan szarul éreztem magam.
süti beállítások módosítása