Változás képessége

 2010.06.16. 20:29

Úgy látszik mégsem férek a bőrömben, megint írtam egy témáról, de aztán szerintem pihi lesz és lassan jön a nyaralás is. De nem ígérek semmit, nem lehet tudni mit hoz a holnap és mi jut az eszembe, amit megosztanék Veletek. Ez a téma kapcsolódik az "Építő jellegű kritika,..." című bejegyzésemhez is, de a párkapcsolati témához sokkal inkább. Hát íme! 

Sokszor halljuk azt az elterjedt szlogent, hogy öreg vagyok én már ahhoz, hogy megváltozzam, olyan vagyok, amilyen vagyok. Vajon helyes-e ez a hozzáállás?

 
A környezetünk folyamatos változik körülöttünk, a természet is változik, így mi is változunk, sejtjeink megújulnak, de mindig találkozunk új emberekkel, mindig kerül elénk új szituáció, így mi is folyamatosan, nap mint nap változunk a minket ért környezeti , emberi hatások alapján, akár tetszik ez nekünk, akár nem, formálódunk. Kívül, belül egyaránt. Így formálódik, változik a világképünk is. Egy adott pillanatban éppen azok vagyunk, amit a múlt ránk „rakott”. Aztán egy óra, egy nap múlva már „éppen” mások leszünk. A gyerekkorban „összeszedett” hatások és minták, bár letagadhatjuk, de nagyon erősen meghatározzák viselkedésünket, reakcióinkat, cselekedeteinket a jelenben. Kiket milyen hatások értek a múltban, úgy működik most. És, hogy mi ebből, ami mi magunk vagyunk, az énünk és mi az, ami éppen az „anyánk”, az „apánk, vagy bármely „ember” viselkedése ez egy érdekes kérdés. Ehhez kell az önismeret, az önvizsgálat. Ezt úgy tudjuk kideríteni magunkban, ha figyeljük és megvizsgáljuk viselkedésünket, hogy ezt miért csináltuk, vagy miért nem, milyenek a reakcióink és miért. Észre sem vesszük és sémákat alkalmazunk, zsigerből teszünk ezt vagy azt. De lerakhatjuk ezeket a mintákat, sémákat, változhatunk. Csak döntés kérdése.
 
De, hogy jön ez a párkapcsolat témaköréhez? Először is, amikor találkozol valakivel ér egy hatás, pozitív vagy negatív, vagy "megfog" az az ember vagy nem. Egyik tanítóm szerint ilyenkor a felek energiát cserélnek. Mindegy, hogy hívjuk, itt eldől, hogy lehet-e ebből a találkozásból valami. Mondjuk igen, a két fél tetszik egymásnak. Találkoznak néhányszor és nem is tudják, hogy miért, de megszeretik egymás lényét, kialakulhat köztük a feltétel nélküli szeretet. Amikor a másikat a hibáival együtt is tudják szeretni. Látják, hogy vannak hibái, de a lényét szeretik úgy, ahogy van. Az illatát, a mosolyát, az érintését, de nem kell ezt nekem ragozni, valószínű, hogy mindenki átélte már ezt az érzést. 
 
Telik az idő és előjönnek a felek közötti különbségek, esetleg viták alakulnak ki, ami nem is baj. És nagyon valószínű, hogy bizonyos dolgokban más fejlődési szinten vannak. Az egyik fél már előbbre van ebben vagy abban a tekintetben, másik fél pedig egy más oldalról. Ha szeretik egymást és van közös céljuk, közös az út, akkor segíthetnek egymásnak fejlődni, kérhetnek egymástól segítséget. És itt lép be a címben szereplő fontos megállapítás, hogy ha megvan a felekben a változás képessége, ha akarnak fejlődni, akkor tudnak együtt haladni ezen az úton. Lehet, hogy először az egyik, majd a másik fél akad el, de a másik hajlandó őt segíteni, bevárni, akár egy kicsit visszalépni is a kedvéért és a másikban megvan a fejlődésre az igény, akkor így tudnak együtt haladni és folyamatosan fejlődni. Viszont, ha az egyik fél nem akar változni, nem akar fejlődni, vagy a másik fél nem akarja bevárni akkor előbb utóbb nem lesz közös út és felbomlik ez a kapcsolat. Ezért nagyon fontos a párkapcsolat szempontjából, hogy meglegyen bennünk a változás képessége. Ha a hibákat a felek már tudják és ismerik és ezen hibák korrigálása lényeges egy jól működő kapcsolathoz és a felek nem akarnak rajta változtatni, és ez huzamos ideig így van, akkor ez megöli a kialakult szeretetet és a felek - őszinte, hazugságmentes kapcsolat esetén, megfelelő bátorsággal – elválnak egymástól. Nem volt meg valamelyik félben, vagy mindkettejükben a változás képessége. És itt most felteszem még egyszer a kérdést: Vajon jó-e az a hozzáállás, hogy én öreg vagyok már, én már nem változom? Vajon megéri?
 
Legyünk készek a változásra. És adjuk meg a másik félnek is az esélyt, hogy változhasson, na persze, ha feltétel nélkül szeretjük Őt.

 

Címkék: változás szerelem tudatosság

A bejegyzés trackback címe:

https://tudatosabbelet.blog.hu/api/trackback/id/tr432087241

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

misztikus 2010.07.03. 23:19:43

@transzcendens: Amikor valaki tudatos szinten már egyensúlyba került és sokat tudott változni, annak is lehet sok elfojtása még a gyerekkorából amin pl. meditációval, transzlégzéssel elő tud hozni és meg tud oldani. Ez azért fontos, mert sajnos nem elég a kiegyensúlyozottsághoz csak a tudati szinten elért sok eredmény, sok reakciónk mélyebbről tör elő és csak utólag konstatáljuk, hogy már megint ezt vagy azt tettük. Mindenki tisztán, egyenlően született, szerethetően. Csak ezt amire felnőttünk kiölték belőlünk, tönkretették az önbecsülésünket és tényleg kívülről várjuk a jót. Sokunknak van mit tenni. Az már jó, ha valaki ezt felismeri, nekikezd és dolgozik ezen. Szabadon választott az út.

transzcendens 2010.07.14. 16:19:08

A változásom képessége, hogy tudok-e változtatni magamon összefügghet azzal, hogy képes vagyok-e újraértékelni a már felállított kereteimet. Most is azt vallom, az a dicséretes és üdvözítő, ha következetesen mindig a felállított kereteimhez igazítom az életemet. elvek, szabályok, értékrend, hitrendszer mire valók, ha nem arra, hogy nehéz helyzetekben eligazítsanak? Másképp szemlélve ugyanis, ez a „hitvallás” tűnhet úgy is, hogy makacsul ragaszkodom egy valójában nem létező igazsághoz.
Itt van egy egyszerű példa, házasság. A szüleimtől és a közvetlen környezetemtől azt sajátítottam el magamnak, a mesékből, vallási tanításokból is azt tanultam, hogy az ember az adott szavát (házassági fogadalom) semmi szín alatt nem szegheti meg. Az eszemmel tudom, hogy ez egy hiedelem és éppannyira téves, mint az ellenkezője, a házasság minden további nélkül felbontható, ha az ember úgy érzi, nincs vele szerencséje.
Ismerek egy férfit, akit a házassága alatt többször is megcsalt a felesége, míg végül el is hagyta. ez a férfi önérzetét piszkosul sértette. Később, miután elvált az asszonytól, megismerkedett egy lánnyal. A férfi a házasságtöréssel kapcsolatos felfogását tudatosan kivetítette a világra és ennek megfelelően is élt. a lánynak nem is volt ezzel gondja addig a pillanatig, amíg a férfi meg nem kérte a kezét. akkor megijedt. Érezte legbelül, hogy élet hozhat egészen új dolgokat. Aminek tegnap értelme volt, holnapra már lehet, hogy nincs.
Lehet, hogy megint az önszeretet (önbizalom, önbecsülés) témakörénél lyukadtam volna ki?

transzcendens 2010.07.18. 19:52:25

@transzcendens: hadd idézzek az egyik népszerű regényből. "ha viszont egy nő elhatározza, hogy lefekszik egy férfival, nincs az a kerítés, amit át ne ugrana, nincs az a vár, amit le ne rombolna, nincs az az erkölcsi meggondolás, amivel ne törülné ki a fenekét, nincs az az isten, aki számítana."
süti beállítások módosítása