Egy újabb idézetet szeretnék megosztani Veletek. Az elme hatalmáról szól és ezen keresztül önmagunk mérhetetlen becsapásáról. Erről már olvastam Müller Pétertől, hogyha csupán csak olvasunk, tanulunk sok-sok minden okosságot és nem éljük át, sokkal rosszabbul járunk, mintha nem olvasnánk, mert azt hisszük, hogy mindent tudunk már és hátradölünk és becsapjuk magunkat.

Én is így jártam már nagyon sokszor és járok is, lassan-lassan lépegetek, legalább is törekszem rá. Hiába annyi könyv, hiába annyi tanulás, addig amíg saját bőrömön meg nem tapasztaltam, át nem éltem, ki nem próbáltam, semmit sem ér a tudásom. Figyelni kell. Magunkat. Mindig. Hogy minél többször észrevegyük hazugságainkat, berögzöttségünket, szokásainkat, az elménk győzedelmeskedéseit és nem utolsó sorban az egó szinte állandó jelenlétét. Hogy ne csapjuk be magunkat! Éld át, tedd, ne agyalj, ne logikázz, ne találj ki verziókat és megoldásokat, messze lehet a valóságtól. Valami ilyesmi. De nézzük ezt a témát Osho tollából.

"Egy olyan emberrel kommunikálni, aki túl sokat tud, szinte lehetetlen - hisz tudása mögött nincs megismerés. Összegyűjt rengeteg fogalmat, elméletet, dogmát és szentírást. De ezek ahelyett, hogy virágba borítanák, inkább nehezítik a tudatosságát. Vele nem történt meg, mindet csak kölcsönzi valakitől, és minden, ami kölcsönzött, az szemét és rothadás - dobd el, amilyen gyorsan csak tudod.

Csak az igaz, ami megtörténik veled. Csakis ami benned virágzik ki, az igaz. Csak ami benned növekszik, az lehet igaz és élő. Mindig emlékezz erre: kerüld a kölcsönvett tudást!

A kölcsönvett tudás az agy eszközévé válik, hogy elrejtse a tudatlanságot - de sohasem rombolja le a tudatlanságot. És minél több tudással veszed magad körül, mélyen legbelül, a lényed gyökerénél annál nagyobb a tudatlanság és a sötétség. Egy "nagy tudású" ember pedig, a rengeteg kölcsönvett tudásával szinte teljesen bezárja magát a tudásba, nem juthatsz hozzá. Nagyon nehéz megtalálni a szívét, ő maga is elvesztett vele minden kapcsolatot.

Emlékezz erre, mert nagyon könnyű a tudás rabjává válni - a tudás szenvedély, egy drog. És az LSD nem is olyan veszélyes, a marihuána sem olyan veszélyes, mint a tudás. Bizonyos szempontból hasonlítanak, hiszen a marihuána megsejtet valamit, ami nincs ott, megjeleníti valaminek a teljesen szubjektív álomképét - hallucinációt okoz. A tudás ugyan ilyen; a bölcsesség hallucinációját okozza benned. Elkezded azt érezni, hogy megismertél valamit, hiszen fel tudod mondani a Védákat, ismered, mert tudsz érvelni, ismered, mert nagyon logikus és éles az eszed. De ne légy bolond! A logika még senkit sem vezetett el az igazsághoz. A racionáis elme csak egy játék. Mindenfajta érvelés csak a serdülőkoré.

Az élet minden érv nélkül létezik, az igazságnak pedig nincs szüksége a bizonyítékra - csak a szívedre van szüksége; nem az érveidre, hanem a szeretetedre, a bizalmadra, arra, hogy készen légy a befogadására."

Osho: Tantra, a végső megismerés


Címkék: élet szív szeretet elmélet gyakorlat önismeret tudatosság átélés

A bejegyzés trackback címe:

https://tudatosabbelet.blog.hu/api/trackback/id/tr93440148

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása